Türkiye Firma Rehberi : Sektörel Dizin | Giriş Yapın veya kayıt olun firmanızı ekleyin...


Kumlamada kullanılan aşındırıcılar şekil itibariyle küresel ve köşeli olarak ikiye ayrılır.
Gritler
Köşeli, keskin kenarlı yapıda olan aşındırıcılara Grit adı verilmektedir. Çelik Gritler (Steel Grits), Paslanmaz Çelik Gritler (Stainless Steel Grits), Alüminyum Oksitler grit olarak adlandırılan aşındırıcılardandır. Grit özellikteki aşındırıcılar, daha çok kaplama ve boya işlemleri öncesinde yüzeyin pürüzlendirilmesi amacıyla kullanılırlar. Grit özellikteki aşındırıcıların etkisiyle pürüzlü bir yapı kazanan yüzey, sonradan uygulanacak kaplayıcı malzemenin yüzeye daha iyi tutunmasına neden olurlar. Aşındırıcılar aynı bölgeye uzun süre uygulandıklarında malzemenin yüzeyinde kazıyıcı etki yaparlar. Malzeme yüzeyine çarpan gritlerin köşeli yapısı malzeme üzerinde yontma-kesme etkisi yapar. Yüzeyden çok küçük parçalar kopararak yapılan pürüzlendirmeden dolayı bu işlemin malzeme üzerinde gereğinden fazla uygulanmasından kaçınılmalıdır. Seçilen gritlerin boyutlarına göre yüzeydeki aşındırma etkisi farklılık gösterir. Hatalı grit seçimi, uygulama yapılacak malzemenin yüzeyini gereğinden fazla derinlikte pürüzlendireceğinden kaplayıcı malzeme tüketimini artırarak maliyet artışına neden olacaktır.
Misketler/Bilyeler (Shots)
Küresel yapıdaki aşındırıcılara Bilye/Misket adı verilmektedir. Çelik Bilyeler (Steel Shots), Paslanmaz Çelik Bilyeler (Stainless Steel Shots) küresel yapıda olan aşındırıcılardır. Bu tür malzemelerle kumlanan yüzeyler, köşeli (grit) malzemelerle kumlanan yüzeyden farklı olmalıdır. Zira küresel yapıdaki aşındırıcılar daha çok sonlandırma amacıyla kullanılırlar ve kumlama işlemden sonra ürün genellikle başka bir işleme maruz bırakılmaksızın satışa sunulurlar. Küresel aşındırıcılarla yapılan kumlamanın amacı, malzemenin üretimi sırasında yüzeyinde oluşan iz ve lekeleri ortadan kaldırmak ve ürün yüzeyine homojen bir görünüm vermektir. Yüzeyde kullanılacak boyanın ince bir tabaka olması halinde boya öncesi yüzeyi çok agresif hale getirmeyecek olan paslanmaz çelik bilyeler de kumlama işleminde kullanılabilir.
KUMLAMA (BLASTING)
Kumlama işleminin ülkemizdeki geçmişi 1970 li yıllara dayanmaktadır. 1970 li yıllarda yaygın olmasa da deniz kumunun paslı yüzeye püskürtülmesi şeklinde bilinen ve uygulanan kumlama işlemi, Türkiye endüstrisinin 1980 li yıllardan itibaren hızla gelişmeye başlaması üzerine pek çok sanayi grubu tarafından özellikle ihracata yönelik uluslararası kalite standartlarına uygun malların üretilmesine olanak sağlaması bakımından tercih edilmekte ve bugün en hızlı gelişen sektörler arasında yer almaktadır.
Kumlama işlemi hava basınçlı sistemler ve türbinli sistemler olmak üzere iki gruba ayrılır. Kumlama sarf malzemeleri, kumlama aşındırıcıları (blasting abrasives) veya kısaca aşındırıcı (abrasive) olarak adlandırılmaktadır. Döküm, otomotiv, inşaat, gemi inşa, cam sanayi vb. gibi pek çok sektörde; yüzey hazırlama veya kaplama öncesi pürüzlendirme amacıyla uygulanan kumlama işlemi; basınçlı hava sistemleri veya türbinli sistemler ile malzeme yüzeyine çeşitli aşındırıcı materyalin püskürtülmesi veya savrulması ile yapılan bir işlemdir. Kumlama kalitesini belirleyen ve yüzeyin kumlanarak işlenmesinde rol oynayan başlıca faktörler; basınçlı hava veya türbin, aşındırıcıların niteliği, hava ve kum tankları ve püskürtme nozullarıdır (nozzles). Basınçlı hava veya türbin bu işlemde itici/savurucu güç olarak kullanılmakta ve yüzeye gönderilen kumlama sarf malzemelerinin etkisini belirlemektedir. Yüzeyin şeklini belirleyen temel faktör ise kullanılan aşındırıcılardır.
Adresimiz : Ankara Karayolu. 10. Km. Oylat Yolu Sapağı Karşısı. İnegöl / BURSA