Türkiye Firma Rehberi : Sektörel Dizin | Giriş Yapın veya kayıt olun firmanızı ekleyin...


Matbaacılık Nedir?
Matbaacılık, iletilmek istenen mesajı kağıt vb. yüzeyler üzerinde basılacak şekilde tasarlama ve basarak çoğaltma işidir.
Matbaacılıkta çoğaltama işi genel olarak üç aşamadan oluşur. Öncelikle basılacak işin tasarımı yapılır. Bu aşamada yazıların ve fotoğrafların bilgisayara aktarılması gerekir. Bilgisayara aktarılan görsel öğeler bir mizanpaj yazılımında bir araya getirilerek baskıya uygun tasarım oluşturulur. (Bilgisayar yardımıyla yapılan bu işleme masa üstü yayıncılık ta denir). Sonrasında, yapılan çalışmanın film çıkışları alınır. Film, baskı için kullanılan kalıbı oluşturmak için kullanılır. Filmden sonra prova alınabilir. Filmden alınan provaya anolog prova (dupont firmasının Cromalin sisteminden dolayı sektörde cromalin adı ile bilinir) denmektedir. Analog provanın dışında baskıyı taklit eden yazıcılarla dijital prova da alınabilir. Tasarımın film çıkışları alındıktan sonra alüminyum plakalar (kalıp) üzerine tasarımın görüntüsü çıkarılır. Bu, iki aşamada gerçekleşir. Film yardımıyla kalıbı pozlandırma ve banyo. Kalıp çekildikten sonra baskıya geçilir. Buraya kadar anlatılan, ofset baskı için iş akışıdır.
Matbaacılıkta kullanılan temel baskı yöntemleri:
Ofset Baskı ; (Gazeteler, Kitaplar, Broşürler gibi materyallere basılmaktadır. )
Tipo Baskı ; (Günümüzde işlevini yitirmiştir. Metal harflerle yüksek baskı tekniğidir. )
Tifdruk ve Flekso Baskı ; (Ambalaj, Etiket vb. fotopolimer yüzeyli materyalle basılmaktadır. )
Serigrafi Baskı (Kağıt, Seramik, Tekstil vb. gibi her türlü materyallerin baskısında kullanılır. )
Bunlardan başka ; Hologram, Tampon, Anagram baskı gibi baskı çeşitleri de bulunmaktadır. Baskı sonrası işin niteliğine göre yüzey koruyucu malzemeler (Selefon, Lak) uygulanabilir. Kitaplar için ciltleme gibi, ambalajlar için kesim gibi gibi işlemler uygulanabilir.
Grafik & Tasarım Nedir?
Grafik: Harfleri, sözcükleri, tümceleri, fotoğrafları, biçimleri, renkleri kağıt üzerinde bir zevk ve oranla yerleştirme ve bu yerleştirmede yenilik ve çekicilik oluşturma sanatına grafik denir. Eski Yunancadaki Grapnein (yazmak) kelimesinden dilimize geçmiştir. Tasarım: Planlamaya dayalı belirli bir amaç gözeten yaratıcı bir eylemdir. Grafik Tasarım: Okunan izlenen görüntülerin tasarımı şeklinde tanımlanır. Grafik tasarımda görsel unsurlar kenar çizgileri ile aynı yönde yerleştirildiklerinde düzenli ve durağan, karşıt yönde yerleştirildiklerinde dinamik ve enerjik bir yapı oluştururlar.
Adresimiz : Aydıntepe Mah. Küçük (Tuzla) Oto Sanayi Sitesi B. 3 Blok No:141 İçmeler - Tuzla 34947